Bugünkü yazımızda sizlerin Temel Elektronik Devre Elemanları Nelerdir, Elektronik Devre Elemanları, Temel Devre Elemanları, Temel Elektronik Devre Elemanları, Devre Elemanları Nelerdir gibi sorularınıza cevap vereceğiz .
Bu yazımızı okumadan önce ön bilgi olması amacıyla Elektrik Devresi Nedir? Çeşitleri Nelerdir? adlı yazımızı okumanızı öneririz. Ayrıca Elektrik Ölçü Aletleri hakkında bilgi edinmek için Elektrik Ölçü Aletleri Nelerdir? Sembolleri, Görevleri ve Çeşitleri adlı yazımıza bakabilirsiniz.
Temel Elektronik Devre Elemanları Nelerdir?
- Aktif Devre Elemanları,
- Pasif Devre Elemanları olarak 2 grupta incelenir.
1)Aktif Elektronik Devre Elemanları Nelerdir?
2)Pasif Elektronik Devre Elemanları Nelerdir?
- Direnç
- Kondansatör
- Bobin
- Entegre Devreler
Bu 2 grubun dışında ek bilgi olması adına,
Anahtarlama Elemanları Nelerdir?
- Triyak,
- Diyak,
- Kuadrak,
- Tristör elemanları olarak verilebilir. Bu elemanlar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Aktif Elektronik Devre Elemanları Nelerdir?
Diyot Nedir?
Diyot , akımın tek yönde akmasına izin veren ve genellikle yarı iletken malzemeden yapılan bir cihazdır. Diyotlar, katot ve anot olmak üzere iki terminale sahiptir. Diyotlar: PN, Zener , LED’ler ve Foto diyotlar gibi farklı tiplerde mevcuttur .
Diyot hakkında daha detaylı bilgi için Diyot Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri ve Kullanım Alanları adlı yazımızı okumanızı öneririz .
Transistör Nedir?
Transistörler küçük değerdeki akım veya gerilim değeri ile büyük miktara sahip akım veya gerilim değerini kontrol etmek için kullanılan yarı iletken devre elemanıdır.
Transistörler iki tiptir , BJT (Bipolar Bağlantı Transsitör) ve Alan Etkili ( FET ve MOSFET ) Transistörler. BJT ve Alan Etkili transistör çeşitlerini görselle açıklayacak olursak :
Transistör hakkında daha detaylı bilgi için Transistör Nedir? Transistör Çeşitleri ve Kullanım Alanları ve Transistörlerin Çalışma Kararlılığını Etkileyen Faktörler adlı yazılarımızı okumanızı öneririz.
BJT Transistör hakkında daha detaylı bilgi için BJT Transistör Nedir? Bipolar Jonksiyon Transistör Yapısı adlı yazımızı okumanızı öneririz.
MOSFET hakkında daha detaylı bilgi için Mosfet Nedir? Ne İşe Yarar? Çeşitleri ve Kullanım Alanları? adlı yazımızı okumanızı öneririz.
FET hakkında daha detaylı bilgi için FET Nedir? Çalışması ve Çeşitleri adlı yazımızı okumanızı öneririz.
Pasif Elektronik Devre Elemanları Nelerdir?
Direnç Nedir?
Direnç, elektrik akımına zorluk gösteren temel elektronik devre elemanıdır. Direnç “R” harfi ile temsil edilir. Direnç birimi OHM ‘ dur ve “Ω (omega)” simgesi ile gösterilmektedir.
Direnç hakkında daha detaylı bilgi için Direnç Nedir? ve Direnç Nasıl Ölçülür? adlı yazılarımızı okumanızı öneririz .
Kondansatör Nedir?
Basitçe tanımlayacak olursak; aralarında bir yalıtkan bulunan iki iletken plakadan oluşan ve elektrik enerjisini bir elektrik alanı şeklinde depolayabilen temel elektronik devre elemanına “Kondansatör” denir. ”C” harfi ile temsil edilir. Ve birimi “Farad (F)” ‘dır.
Kondansatör hakkında daha detaylı bilgi için Kondansatör (Kapasitör) Nedir? Çeşitleri, Kullanım Alanları adlı yazımızı okumanızı öneririz .
Bobin Nedir?
Genellikle nüve adı verilen dayanıklı yalıtkan üzerine izoleli iletken tellerin sarmal bir şekilde yan yana veya üst üste sarılması ile elde edilen devre elemanına “bobin/indüktör” denir. Bobine AC (Alternatif Akım) uyguladığımız durumda, akımın yönü sürekli değiştiğinden bobin etrafında bir manyetik alan oluşmaktadır. Bu oluşan manyetik alan akıma karşı ek bir direnç göstereceğinden, AC ( Alternatif Akım ) devrelerde bobinin akıma göstereceği direnç artmaktadır. DC (Doğru Akım) devrelerde bobinin akıma karşı gösterdiği direnç ise sadece bobinin üretildiği metalden kaynaklanan “omik direnç” ‘tir.
Bobin hakkında daha detaylı bilgi için Bobin (İndüktör) Nedir? Çeşitleri ve Kullanım Alanları adlı yazımızı okumanızı öneririz.
Entegre Devreler Nedir?
Entegre devreler, küçük silikon çip üzerinde binlerce direnç, transistör, diyot ve diğer elektronik malzemelerle üretilmiş özel bir bileşen olarak tanımlanabilir. Bu özel bileşenler bilgisayarlar, cep telefonları gibi mevcut elektronik cihazların yapı taşları olarak nitelendirilebilir.
Bu yazımızda Temel Elektronik Devre Elemanları Nelerdir, Temel Elektronik Devre Elemanları gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Eksik veya hatalı gördüğünüz kısımları lütfen yorumlar kısmında belirtiniz. Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle.