1. Anasayfa
  2. Elektronik

Proteus Nedir? Proton Compiler Nedir?

Proteus Nedir? Proton Compiler Nedir?
Proteus Nedir Proton Compiler Nedir
0

Proton Compiler Nedir? Proteus Nedir?

Bugün sizlere yazılım için kullandığımız programlardan Proteus Nedir? Proton Compiler Nedir? bunlardan bahsedeceğiz. İlk olarak yazılım yapmak için kullanmakta olduğumuz Proton Compiler programı ve ardından bu yazılımları simüle ettiğimiz program olan Proteus programı hakkında bilgi vereceğim.

Proteus Nedir?

Proteus Nedir

Proteus, temel olarak elektronik tasarım için kullanılan bir yazılım türüdür. Yazılım genellikle elektronik tasarım mühendisleri ve teknisyenler tarafından baskılı devre kartları üretimi için, teknik resim ve elektronik baskı yapmak için kullanılır.

Tarihçe

Günümüzde Proteus Design Suit olarak biline programın ilk versiyonunun adı PC-B’ydi. Ve şirket yönetim kurulu başkanı olan John Jameson tarafından DOS için 1988′ de yazılmıştı. 1990′ da Schematic Captur desteğinin çıkmasından kısa bir süre sonra programın windows için olan bir versiyonu ortaya çıktı. Karmaşık mod SPICE Simülasyonu Proteus‘ a ilk defa 1996 yılında eklendi ve 2006 Yılında 3D Kart Gösterimi güncellemesi geldi. Simülasyona ayrılmış IDE 2011 yılında eklendi ve 2015 yılında MCAD ekleme/çıkarma eklendi. Yüksek hızlı tasarım desteği 2017’ de geldi. Yazılıma özellik eklemeleri genellikle yılda iki defa yapılırken bakım amaçlı hizmet paketleri ihtiyaç duyulduğu her an meydana getirilebiliyor.

Ürün Modülleri

Proteus Design Suite şemasının hazırlanması, simülasyonunun gerçekleştirilmesi ve baskılı devre kartı (BDK) tasarımı yapılan Windows uygulamasıdır. Mikrodenetleyicinin ihtiyacı ve tasarım büyüklüğüne göre program pek çok farklı şekilde satın alınabilir. Tüm BDK Tasarım ürünlerinde otomatik bağlantı ve temel SPICE simülasyonu kapasitesine sahiptir. 8. sürüme kadar ISIS ve ARES adı altında iki program halinde sunulan yazılım, 8. sürümü ile birlikte Proteus Design Suite adıyla tek bir programa olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Daha önce ayrı ayrı dosyalar olarak bulunan şematik(.dsn) ve baskı devre kartı(.lyt) dosyaları ve diğer dosyalar tek bir .pdsprj dosyası adı altında toplanmıştır. Bu sayede şematik modülü ile baskı devre kartı modülü arasında senkronizasyon sağlanmaktadır. Tasarlanmış şema üzerinde bir değişiklik yapıldığında bu anında baskı devre kısmına da  yansımaktadır.

Mikrodenetleyici Simülasyonu

Proteus’taki mikrodenetleyicilerdeki simülasyonu görebilmemiz içimn şemadaki mikrodenteleyiciye ya bir hex dosyasının ya da hata ayıklama dosyasının uygulanması ile çalışır. Bunun ardından ise denetleyiciye bağlı tüm analog ve dijital elektronik elemanların çalıştırılmasıyla simülasyon gerçekleştirilir. Böylece motor kontrolü, sıcaklık kontrolü ve kullanıcı ara yüzü tasarımı gibi çeşitli projeler kontrol edilmektedir. Ayrıca genel hobi projelerin gerçekleşmesi için kullanımı da vardır ve herhangi bir fiziksel donanım gerektirmediği için eğitim ve öğretim amacıyla da kullanılır.

Proton Compiler Nedir?

Proton Compiler Nedir

Proton Compiler tasarlanmış profesyonel ve güçlü bir entegre geliştirme ortamına sahiptir.  Performans, esneklik ve kullanıcı dostu bir ortamda ürün geliştirmeyi hızlandırmak için tasarlanmıştır. Piyasada görebileceğimiz  pic tabanlı geliştirme için kullanabileceğimiz en gelişmiş programlardandır. Programı kullanırken kullanılan cihaz, proje numarası, tarih ve saat, sürüm, kullanılan kod ve veri miktarı hakkında bilgileri görmemizi sağlar. Proton Compiler  tercih ettiğiniz programlama yazılımını geliştirme ortamı sağlar. Simülasyon programlarıyla birlikte düzgün bir şekilde çalışmaktadır. Programımızı tam olarak bitirmeden önce örneğin Proteus programında test etmemize imkan sağlar. Proton Compiler  esneklik göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir