Bu yazımızda PIR Sensör Nedir? PIR Sensör Nasıl Çalışır? sorularına cevap vereceğiz. Keyifli okumalar.
PIR (Pasif Kızılötesi) Sensör Nedir?
- PIR = Passive Infrared Sensor = Pasif Kızılötesi Sensör = Hareket Sensörü = Hareket Dedektörü olarak bilinir. Ayrıca Piroelektrik veya IR Hareket Sensörü olarak da bilinir.
- PIR (Pasif Kızılötesi Sensör) sensörleri, bütün nesnelerden yayılan ısıyı ölçmek amacıyla kızılötesi ışınlarını algılamak için kullanılmaktadır. Genellikle hırsız alarmları ve kameralarda yer alan kızıl ötesi ışınımı kullanılan için kızılötesi algılamayı kullanan devrelerdir. Sensör herhangi bir ısı ve enerji yaymadığından bu sensörler pasif kızıl ötesi olarak isimlendirilmektedir.
- İnsan gözü tarafından fark edilmeyen kızılötesi ışınım, ancak kızıl ötesi dalga boylarını algılayarak çalışan sensörler tarafından algılanabilir. PIR sensörleri kızılötesi ışınımın emisyonunu tespit etmezler ama ısınmayı tespit ederler. Bu yüzden termal görüntüleme ile karıştırılmamalıdır.
PIR Sensör Nasıl Çalışır?
- Sıcaklığı mutlak sıfırın üzerinde olan tüm nesneler kızılötesi radyasyon şeklinde ısı enerjisi yayar. Nesnenin sıcaklığı ile yayacağını radyasyon miktarı doğru orantılıdır. Yani sıcaklık arttıkça yayacağı radyasyon miktarı da artar. PIR sensörleri bu şekilde yayılan kızılötesi radyasyonları algılamak için tasarlanmış bir elektronik cihazdır.
- PIR sensörleri temel olarak 2 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Piroelektrik Sensör ve kızıöltesi sinyalleri sensöre odaklayan Fresnel lens adı verilen mercekten oluşur.
- Bir Piroelektrik Sensör, kızılötesi radyasyonun geçmesine izin veren 2 dikdörtgen şeklindeki yuvaya sahiptir. Bu yuvaların arkasında biri pozitif diğeri negatif çıktı üretmekten sorumlu olan 2 ayrı elektrot vardır. Sensörün etrafında hareket olmadığında her 2 yuvada aynı miktarda kızılötesi radyasyonu algılamakta ve “0” çıktı sinyali üretir. Fakat insan gibi belirli bir sıcaklığa sahip bir canlı geçtiğinde ilk olarak PIR Sensörün bir yarısını keser ve bunun sonucunda pozitif bir diferansiyel değişiklik meydana gelir. Bu da sensör çıktısının “1” olarak değiştirir.
![pir-sensor-bolumleri](https://www.10amper.com/wp-content/uploads/2022/02/pir-sensor-bolumleri.jpg)
PIR Sensör Çeşitleri, Fiyat ve Özellikleri
PIR Sensörü çeşitlerine, fiyat ve özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.
PIR Sensör Kullanım Alanları Nelerdir?
PIR Sensör:
- Cep telefonları,
- Robotlar,
- Montaj ve otomobillerde nesne algılama ve yakınlık gibi çeşitli uygulamaları gerçekleştirmek için kullanılan ışık bazlı sensörlerdir.
Ayrıca ucuz olmaları ve düşük güç tüketimine sahip olmaları sebebiyle işletmelerde ve evlerde kullanılan güvenlik alarmları, otomatik kapılarda, bariyer sistemleri, otomatlar ve kamera sistemleri gibi çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Aşağıda PIR sensörü kullanımı ile ilgili örneği inceleyebilirsiniz.
Proton Compiler PIC Programlama ile PIR(Pasif Kızılötesi Sensörü) Kullanımı
Aşağıdaki resimde de gördüğümüz üzere PIR sensöründe ilk olarak belirtmek gerekirse zaman ve hassasiyet ayarlaması yapabiliyoruz. Pic ile bağlantı kısmına geçersek 3 bacağı bulunan sensörümüzün bağlantısı çok kolaydır. Ortadaki bacağımız Data pinimizdir. Diğer iki bacağımız ise Sağ Bacak 5V olmak üzere Sol bacak ise GND ile bağlantı kurulmalıdır. Bu kullandığımız PIR Hareket Sensörü bize 1 ve 0 değerleri gönderecek. O halde bize 1 ve 0 gönderme durumunda işlemcimizde dijital bir çıkış kullanacağımız anlamına gelmektedir.
![pır sensörü nedir](https://www.10amper.com/wp-content/uploads/2022/02/pir-sensoru-nedir.jpg)
Devremizin Proteus Çizimi ve Proton Yazılımı Aşağıdaki gibidir.
![PIR Sensörü Simülasyon Devresi](https://www.10amper.com/wp-content/uploads/2022/02/pir-sensoru-proteus-simulasyon-devresi.png)
![PIR Sensörü Devresi](https://www.10amper.com/wp-content/uploads/2022/02/pir-sensoru-devresi.png)
![pir-sensoru-proton-yazilimi](https://www.10amper.com/wp-content/uploads/2022/02/pir-sensoru-proton-yazilimi.jpg)
Peki Devremiz Nasıl Çalışıyor?
Devremizde tüm beslemeleri yapıp çalıştırdıktan sonra While Wend döngüsü arasında sürekli tarama yapar. Eğer PIR sensörümüzden gelen değer 1 ise if döngümüzün içine girerek PORTB pinlerini 0. pinden başlayarak 7. pine kadar high yapar. 1 saniye bekler. Daha sonra PORTB pinlerini 0. pinden başlayarak 7. pine kadar low yapar.1 saniye bekler.
Sıkça Sorulan Sorular
Sıcaklığı mutlak sıfırın üzerinde olan tüm nesneler kızılötesi radyasyon şeklinde ısı enerjisi yayar. Nesnenin sıcaklığı ile yayacağını radyasyon miktarı doğru orantılıdır. Yani sıcaklık arttıkça yayacağı radyasyon miktarı da artar. Infrared sensörler (PIR sensörleri) bu şekilde yayılan kızılötesi radyasyonları algılamak için tasarlanmış bir elektronik cihazdır. Infrared sensör ile ilgili sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Bu yazımızda PIR Sensör Nedir? Nasıl Çalışır? Proton Compiler PIC Programlama ile PIR(Pasif Kızılötesi Sensörü) Kullanımı sorusuna cevap vermeye çalıştık. Eksik veya hatalı gördüğünüz kısımları lütfen yorumlar kısmında belirtiniz. Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle.