Aşırı Akım Rölesi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Motor besleme devrelerinde hattın başına konulan sigortalar, çalışma karakteristikleri sebebi ile motoru değil hattı korumaktadır. Motorları arızadan korumak amacıyla farklı tiplerde röleler kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan aşırı akım rölesi, aşırı akımların motor sargılarına vereceği zararları önlemek amacıyla kullanılırlar. Ayrıca motorları, sistemleri aşırı akımdan korumak için kullanılırlar ve buna göre tasarlanırlar.
Motorların Aşırı Akım Çekme Sebepleri
- Aşırı yükleme durumu
- Rulman arıza durumu
- Sargıların yanık olma durumu
- Kaplin ayarının bozuk olma durumu
- Rotor çubukları kopma durumu
- Fazları tam olmama durumu
- İzolasyon testinin düşük olması durumu
- Stator oynama durumu
- Bağlantı klemenslerindeki gevşek bağlanma durumu
- Motor sargılarına nem ve su girmesi gibi durumlar motorların aşırı akım çekme sebepleri olarak gösterilebilir.
Aşırı Akım Rölesi Yapısı
- Aşırı akım koruma röleleri, bir fazlı alternatif akım devrelerinde yalnızca bir iletkene, üç fazlı sahip devrelerde ise her üç faz iletkenine bağlanarak, kumanda devresindeki devreye seri bağlı (normalde kapalı) kontağı kumanda etmektedir.
- Üzerlerinde bulunan ayar vidası ile koruma rölesinin akım ayarı yapılabilir. Motorların anma akımlarına bağlı olarak belirli sınırlar içerisinde akım ayarı yapılabilmektedir.
Aşırı Akım Rölesi Nasıl Çalışır?
- Çıkış kontaklarının konumu akımın değerine göre değişmektedir. Bu değer normal sınırlar içerisinde ise çıkış kontakları çekili konumda olur. Farklı bir durum olarak akım değeri normal sınırlar üzerine çıktığı durumda çıkış kontaklarının gecikme süreleri sonunda açılır ve bağlı oldukları sistemi veya motoru devreden çıkarır.
Aşırı Akım Rölesi Çeşitleri Nelerdir?
Aşırı Akım Rölesi Bağlantı Şeması ve Devreye Bağlanması
- Aşırı akım koruma röleleri, seri olarak motor devresine bağlanmakta ve üzerinden motor akımı geçmektedir. Motorun yol alması anında veya geçici bir arıza sebebiyle çektiği kısa süreli aşırı akım durumlarında sargılar zarar görmez ve bu gibi durumlarda devreyi açmaması istenir. Bunun sağlanması için de rölenin devreyi açması, geciktirici bir sistem sayesinde önlenir.
Aşağıda rölemizin kumanda ve güç devresine bağlanma şekli verilmiştir.
- Aşırı akım koruma röleleri, doğrudan yüzeye ya da ray gibi yerlere montaj edilebilmektedirler. Bir matkap ve tornavida yardımıyla montaj işlemi kolaylıkla yapılabilir. Fakat tecrübe sahibi değilseniz bağlantı ve montaj işlemlerinde bir usta/uzman gibi kişilere başvurmanızı öneririz.
Röle hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Röle Nedir? Röle Çalışması, Yapısı, Çeşitleri ve Kullanım Alanları ve Koruma Rölesi Nedir? Koruma Rölesi Çeşitleri adlı yazılarımıza bakmanızı öneririz. Eksik veya hatalı gördüğünüz kısımları lütfen yorumlar kısmında belirtiniz. Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle.