Bu yazımızda Direnç Nasıl Ölçülür? sorusuna cevap vereceğiz. Keyifli okumalar.
Kısaca Direnç Nedir?
Öncelikle direnci basitçe tanımlayacak olursak; Direnç elektrik akımına karşı gösterilen zorluk olarak tanımlanabilir. Direnç hakkında daha detaylı bilgi için yukarıda önerdiğimiz yazılarımıza bakabilirsiniz.
Direnç hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Direnç Nedir? ve Direnç Renk Kodları – Direnç Hesaplama – Direnç Okuma adlı yazılarımızı da bakmanızı öneririm.
Direnç Nasıl Ölçülür?
Direnç değerini ölçmeyi 2 başlıkta inceleyeceğiz.
1-Tek Direnç Kademeli Multimetre ile Direnç Nasıl Ölçülür?
Tek direnç kademeli multimetrelerde direnç ölçümü yapılırken,
- İlk olarak ölçü aletimizin siyah probunu “COM” ve kırmızı probunu iki veya üç seçeneğiniz varsa ölçü aletimizin “VΩmA” kısmına takıyoruz (Aşağıdaki görselde verilmiştir).
- Ardından ölçü aletinin kademe anahtarını direnç yani ohm (Ω) kademesine alıyoruz.
- Direnç ölçümü devre üzerinde yapılacaksa devre enerjisi kesilmelidir.
- Enerji kesildikten sonra ölçü aletinin prob renkleri fark etmeksizin direnç ayaklarına değdirilir ve direnç değeri ekranda görünür.
- Bu tip ölçü aletlerinde Ω, kΩ, MΩ gibi direncin ast ve üst katlarına geçişi kendisi yapar ve değer ekranında bu ölçtüğümüz değerin yanında Ω, kΩ, MΩ katlarından uygun olanı yer alır.
- Bu anlattıklarımızı daha somut hale getirmek için görsellerle desteklemek istedik, görsellere bakarak okursanız daha anlaşılır olacağını düşünüyoruz.
- Ohmmetreler veya avometreler ile ölçüm yaparken direnç ayaklarının fark etmeyeceğini söylemiştik. Dikkat etmemiz gereken konu ölçüm anında probların ikisinin de elle tutulmaması gerektiğidir. Direncin bir ayağını kıvırarak problara tutturmamız durumunda bu durumdan kurtulmuş oluruz. Aksi takdirde ölçümlerimiz yanlış çıkacaktır. Çünkü ikisinin de elle tutulması durumunda ölçü aleti hem direnci hem de vücut direncini ölçeceğinden beklediğimiz değerin üstünde bir değerle karşılaşmamıza sebep olur.
Ohmmetreler de ayrıca elektrik-elektronik devrelerinde açık ve kapalı durumlar kontrollerin için “diyot kademesi” dediğimiz kademe sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca ohmmetreler ölçüm yapmak için enerji kaynağında ihtiyaç duymaktadırlar. Bu enerji kaynağı genellikle 9 V veya 1.5 V pillerin seri bir şekilde bağlanması ile sağlanmaktadır.
2-Çoklu Direnç Kademeli Multimetre ile Direnç Nasıl Ölçülür?
İlk başlıkta anlattığımız multimetreden farkı, Ω, kΩ, MΩ gibi direncin ast ve üst katlarına geçişi kendisi yapmamaktadır. Bu tür ölçü aletleri pek yaygın kullanılmasa da karşınıza çıkması durumunda ölçüm yapabilmeniz adına bilgi vermek istedik. Bu ölçü aletlerinin üstünde bulunan kademelerde direnç kısmında (Ω) genelde 2000, 20k, 200k, 20M gibi kademeler bulunmaktadır.
- İlk olarak en düşük kademe olan 2000 Ω kademesine götürerek üst kısımda anlattığım gibi probları iki el konusuna dikkat ederek dirence bağlarız ardından gösterge de eğer değer çıkmaz (Genel “1” yazar) ise kademeyi arttırırız. Değer gösterene kadar bunu tekrarlarız. Bu anlattıklarımızın daha somut hale gelmesi için görsellerle desteklemek istedik, görsellere bakarak okursanız daha anlaşılır olacağını düşünüyoruz.
Bu yazımızda Direnç Nasıl Ölçülür ? sorusuna cevap vermeye çalıştık. Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle.